Τάσος Αποστολίδης
Τάσος Αποστολίδης

Τάσος Αποστολίδης

Ο Τάσος Αποστολίδης γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Μαθηματικά και υπηρέτησε, για 42 χρόνια, στη Δευτεροβάθμια Ιδιωτική Εκπαίδευση, από τα οποία τα 36 στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, ως καθηγητής, διευθυντής και αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών θεμάτων.

Το, ίσης περίπου διάρκειας, συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει χρονογραφήματα και ευθυμογραφήματα που δημοσιεύονταν στις δεκαετίες του ΄80 και '90 σε εφημερίδες και περιοδικά της Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Το 1973 κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο ''Ευθυμογραφήματα για κατηφείς''.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '80 γράφει σενάρια και διασκευάζει σε κόμικς, κλασικά έργα της αρχαιότητας (ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ, ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ, ΜΥΘΟΙ ΑΙΣΩΠΟΥ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ κ.α) συνεργαζόμενος με κορυφαίους Έλληνες σχεδιαστές.

Από τα 32 βιβλία του, επτά έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τρία στα Γαλλικά, δύο στα Γερμανικά, δύο στα Τουρκικά και ένα στα Κινέζικα. Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, τα βιβλία διατίθενται από τα πωλητήρια των Αρχαιολογικών Μουσείων της χώρας, καθώς και από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Ειδικά οι διασκευές σε κόμικς των 11 κωμωδιών του Αριστοφάνη, έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις, στην Ελλάδα, το 1.000.000 αντίτυπα, βραβεύτηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, παρουσιάστηκαν στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος ''Πολιτισμός 2007-2013'' με την παραγωγή ''DHE DUTY OF COMEDY''. Ακόμη η ''Λυσιστράτη'' ήταν ένα, από τα 100.000 βιβλία, από όλο τον κόσμο, που δόμησαν τον ''Παρθενώνα των βιβλίων'’, το εμβληματικό αυτό έργο της Μarta Minujin, στο Κάσελ της Γερμανίας.

Έγραψε και σκηνοθέτησε θεατρικά έργα και stand-up comedy. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της European Federation F.E.R.A, καθώς και της Ιnternational Federation M.E.I.

Διετέλεσε διοργανωτής, επιμελητής ή σύμβουλος εκθέσεων, φεστιβάλ και εκδηλώσεων σχετικών με σκίτσο, γελοιογραφία και κόμικς, ενώ έχει δώσει πλήθος διαλέξεων με αντίστοιχη θεματολογία. Διδάσκει ‘’Τεχνική Γραφής Σεναρίου’’ σε Εργαστήρια Καλών Τεχνών.

Εγγραφή στο Newsletter

Για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα στο Email σας