Γιάννης Σκαραγκάς
Γιάννης Σκαραγκάς

Γιάννης Σκαραγκάς

Μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, ο Γιάννης Σκαραγκάς εμφανίστηκε στα γράμματα πριν από δύο δεκαετίες με το μυθιστόρημα.
Επιφάνεια και τη σεναριακή του διασκευή για το Mega, υπογράφοντας μέχρι σήμερα δώδεκα βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Γράφει στα ελληνικά και τα αγγλικά και βραβεύτηκε το 2018 από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο για το «How to Draw Human Figures» από την επιτροπή συντακτών του λογοτεχνικού περιοδικού Copper Nickel (Editors' Prize in Prose).
Έχει επίσης γράψει έργα για το θέατρο στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και την Ελβετία, μεταξύ των οποίων το «Prime Numbers» στη Νέα Υόρκη το 2009, και το Courage στη Ζυρίχη το 2017.
Έχει τιμηθεί ως συγγραφέας από μεγάλα ιδρύματα στην Ευρώπη και την Αμερική.
Το έργο του «Η Κυρά της Ρω» εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Centre for the Art of Performance του UCLA στο Λος Άντζελες τη θεατρική περίοδο 2019/2020 με περιοδεία στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Έχει εργαστεί στον χώρο της τηλεόρασης, υπογράφοντας το σενάριο έξι τηλεοπτικών σειρών, με πιο πρόσφατη την ψυχολογική αστυνομική σειρά της ΕΡΤ1 «Κάνε ότι κοιμάσαι», η οποία βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης σειράς από τα Seoul International Drama Awards.
Γράφει για γνωστά αμερικανικά λογοτεχνικά περιοδικά όπως: World Literature Today, Copper Nickel, American Chordata, The Tower Journal, Spilled Milk, Midnight Circus, κ.α.
Το θεατρικό έργο του «Συμπτώματα από την έλλειψη βάρους» ανέβηκε το καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το 2023 στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου.
Το τελευταίο του βιβλίο «Μελίνα» αποτελεί μια μυθιστορηματική βιογραφία της Μελίνας Μερκούρη. Διδάσκει δημιουργική γραφή στον ΙΑΝΟ και στο ΚΕΔΙΒΙΜ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Συνυπογράφει με την Έλεν Μίτσιος την ανθολογία μεταφρασμένης ελληνικής λογοτεχνίας New Greek Voices που θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ από τον Tiber & Hudson το φθινόπωρο του 2024.

Facebook: Gianni Skaragas

Μαθήματα:
Διήγημα - Νουβέλα, Γιάννης Σκαραγκάς Σενάριο: Θεωρία και τεχνικές (e-learning), Γιάννης Σκαραγκάς Θέατρο: Η γραφή στη σκηνή, Γιάννης Σκαραγκάς Θέατρο: Η γραφή στη σκηνή, Γιάννης Σκαραγκάς

Εγγραφή στο Newsletter

Για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα στο Email σας